250,-

Basiscursus Voedselbossen

In deze (4-delige) basiscursus maak je kennis met de grondbeginselen van een voedselbos. Je leert hoe je de belangrijkste inhoudelijke kennis kan benutten in de praktijk. Je maakt kennis met de geheimen van een succesvol voedselbos, leert hoe je inspeelt op plaatselijke omstandigheden en wat passend beheer is. Ook maken we je wegwijs in het woud van vele bijzondere eetbare plantensoorten.
 
Deze cursus is geschikt voor iedereen die belangstelling heeft voor voedselbossen.

Vul alle velden in

250,-

EUR


Inclusief BTW

Hybride bijwonen

De theorie dagdelen worden live opgenomen. Mocht je een of beide dagdeel of dagdelen niet kunnen bijwonen dan krijg je de mogelijkheid deze online terug te kijken middels een video-link. 

 

Programma

Tijdens deze cursus krijg je een algemene en brede introductie tot het voedselbos. Wat is een voedselbos? En waar is het bos uit opgebouwd? We gaan dieper in op de productiviteit van het voedselbos, de herkomst van de soorten en de functie van de verschillende soorten op het voedselbossysteem, zowel boven de grond als onder de grond. Wat heeft een plant nodig om optimaal te kunnen functioneren, en hoe zorg je ervoor dat je voedselbossysteem optimaal gaat functioneren. Wat is bijvoorbeeld de invloed van wind, zon en water op je bos en de individuele soort. Hoe zorg je ervoor dat de planten op de juiste plek staan, waar dien je allemaal rekening mee houden. Wanneer je voedselbos gerealiseerd is, moeten er werkzaamheden plaatsvinden. Wat zijn deze werkzaamheden en hoe intensief zijn ze.

 

Excursie 1
Deze eerste excursie gaan we naar Voedselbos in ’t Holt in Overloon. Dit voedselbos is ontwikkeld vanuit een bestaand bos. De eigenaar geeft een rondleiding door het voedselbos en verteld over de ontstaansgeschiedenis van het voedselbos en hoe hij het bestaande bos heeft omgevormd naar het voedselbos.

Excursie 2
De tweede excursie gaan we naar Voedselbos Ketelbroek in Groesbeek. Dit voedselbos is ontwikkeld vanuit een voormalig maisakker. Voedselbospionier Wouter van Eck verzorgt een rondleiding door het voedselbos en neemt je mee naar de ontstaansgeschiedenis van het voedselbos.
 
 

 

CURSUSDATA

Wijlre
16 & 23 september 2023