HYBRIDE BIJWONEN
De theorie dagdelen worden live opgenomen. Mocht je er onverhoopt niet bij kunnen zijn dan krijg je de mogelijkheid deze online terug te kijken middels een video-link.
Programma
De lesdagen vinden plaats op diverse voedselboslocaties door het hele land. Door het jaar heen krijg je persoonlijke begeleiding en zullen wij een privé bezoek brengen op je eigen voedselbos in wording.
Lesdag 1 Omgevingsfactoren
De eerste lesdag is gericht op de onderlinge kennismaking. We gaan in op de doelstellingen voor je voedselbos, leer je hoe je je omgeving kan observeren en bespreken we diverse omgevingsfactoren. We sluiten af met een rondleiding door Voedselbos In’t Holt, een particulier voedselbos gericht op zelfvoorziening en educatie.
Lesdag 2 Bodem en planologie
We gaan dieper in op de lokale omstandigheden van je voedselbos. Zo bespreken we hoe je inzicht krijgt in de ontstaansgeschiedenis, het reliëf en de invloed van water, wind en zon op je voedselbos. Marc Siepman neemt ons mee de bodem in met zijn Ondergronds Gezwam. Vervolgens brengen we een bezoek aan LEUKER, een agrarisch familiebedrijf sinds 1818 met nu 5Ha agrarisch voedselbos.
Lesdag 3 Wet- en regelgeving
Deze dag gaan we aan de slag met het soms saaie, maar niet te vergeten geldende wet- en regelgeving en bekijken of en welke vergunningen eventueel nodig zijn. Daarnaast bespreken we veranderbare factoren en geven we je verschillende ontwerp tips. Na de theorieochtend bezoeken we Voedselbos Haarzuilens, een openbaar voedselbos tegen stad met recreatiefunctie en zelfpluk abonnementen.
Lesdag 4 Ontwerp vlekkenplan
We starten met het in kaart brengen van de randvoorwaarden waarmee je een vlekkenplan kan opstellen. Het vlekkenplan vormt de basis voor de aanplant van de omzoming en windsingels. Vervolgens gaan we dieper in op de ecologie van een voedselbos. Aansluitend ontmoeten we De Voedselboss in zijn voedselbos.
Lesdag 5 Beplantingslijst
Het vlekkenplan wordt verder uitgewerkt tot deelplannen. Voor deze deelplannen stellen we een longlist met plantensoorten op. Dit is de basis voor de te maken keuzes in de aan te planten soorten in je voedselbos. In de middag zijn we te gast bij Coöperatie Ondergrond, een voedselbos in stedelijke omgeving.
Lesdag 6 Beplantingsplan
We werken de deelplannen uit tot een definitief beplantingsplan. Daarnaast bespreken we diverse cultivars en onderstammen. We gaan op excursie naar Voedselbos Ketelbroek van voedselbospioniers Wouter van Eck en Pieter Jansen. Een voedselbos met meer dan 400 eetbare soorten die al ruim 10 jaar in ontwikkeling zijn.
Lesdag 7 Definitief ontwerp
Op de laatste lesdag presenteren 2 of 3 deelnemers de definitieve plannen. We bespreken we het bestelproces van het plantmateriaal en geven tips voor de plantleveranciers. Voor zover dat nog nodig is na deze uitgebreide cursus gaan we ook nog in op de aanplant en het beheer van het voedselbos. Ter afsluiting van de cursus ontvang je een certificaat. Als afsluiting krijgen we wederom een rondleiding door Voedselbos In’t Holt, nu in een ander seizoen met nieuwe kleuren, geuren en smaken!