Wat we doen

Voedselbos Ontwerpcursus

                                       

                                            

Heb je al een basiscursus over voedselbossen gevolgd, heb je een perceel tot je beschikking en wil je zelf aan de slag met het ontwerp van je voedselbos?

In deze jaaropleiding ga je samen met je medecursisten aan de slag om je eigen voedselbos ontwerp te maken. We nemen je mee door elke processtap van het ontwerp voor de locatie.

We doen dit in een groep zodat de deelnemers van elkaar leren en elkaar kunnen inspireren. Het eindresultaat is een goed doordacht en uitgewerkt plan voor een succesvol voedselbos wat je zelf hebt gemaakt. Tegelijkertijd wordt je kennis over voedselbossen sterk verdiept en verbreed, de basis voor jouw voedselbosbouwschap is gelegd.                       

Programma

De lesdagen vinden plaats op diverse voedselboslocaties door het hele land. Tijdens iedere lesdag beginnen we met 2 of 3 presentaties van cursisten, daarna behandelen we een stuk theorie, soms met gastdocenten, daarnaast bezoeken we het voedselbos van die locatie onder de bezielende leiding van de voedselbosbouwer.

Lesdag 1     Omgevingsfactoren
De eerste lesdag is gericht op de onderlinge kennismaking. We gaan in op de doelstellingen voor je voedselbos, leer je hoe je je omgeving kan observeren en bespreken we diverse omgevingsfactoren. We sluiten af met een rondleiding door Voedselbos In’t Holt, een particulier voedselbos gericht op zelfvoorziening en educatie.

Lesdag 2     Bodem en planologie
We gaan dieper in op de lokale omstandigheden van je voedselbos. Zo bespreken we hoe je inzicht krijgt in de ontstaansgeschiedenis, het reliëf en de invloed van water, wind en zon op je voedselbos. Marc Siepman neemt ons mee de bodem in met zijn Ondergronds Gezwam. Vervolgens brengen we een bezoek aan LEUKER, een agrarisch familiebedrijf sinds 1818 met nu 5Ha agrarisch voedselbos.

Lesdag 3     Wet- en regelgeving
Deze dag gaan we aan de slag met het soms saaie, maar niet te vergeten geldende wet- en regelgeving en bekijken of en welke vergunningen eventueel nodig zijn. Daarnaast bespreken we veranderbare factoren en geven we je verschillende ontwerp tips. Na de theorieochtend bezoeken we Voedselbos Haarzuilens, een openbaar voedselbos tegen stad met recreatiefunctie en zelfpluk abonnementen.

Lesdag 4     Ontwerp vlekkenplan
We starten met het in kaart brengen van de randvoorwaarden waarmee je een vlekkenplan kan opstellen. Het vlekkenplan vormt de basis voor de aanplant van de omzoming en windsingels. Vervolgens gaan we dieper in op de ecologie van een voedselbos. Aansluitend ontmoeten we De Voedselboss in zijn voedselbos.

Lesdag 5     Beplantingslijst
Het vlekkenplan wordt verder uitgewerkt tot deelplannen. Voor deze deelplannen stellen we een longlist met plantensoorten op. Dit is de basis voor de te maken keuzes in de aan te planten soorten in je voedselbos. In de middag zijn we te gast bij Coöperatie Ondergrond, een voedselbos in stedelijke omgeving.

Lesdag 6     Beplantingsplan
We werken de deelplannen uit tot een definitief beplantingsplan. Daarnaast bespreken we diverse cultivars en onderstammen. We gaan op excursie naar Voedselbos Ketelbroek van voedselbospioniers Wouter van Eck en Pieter Jansen. Een voedselbos met meer dan 400 eetbare soorten die al ruim 10 jaar in ontwikkeling zijn.

Lesdag 7     Definitief ontwerp  
Op de laatste lesdag presenteren 2 of 3 deelnemers de definitieve plannen. We bespreken we het bestelproces van het plantmateriaal en geven tips voor de plantleveranciers. Voor zover dat nog nodig is na deze uitgebreide cursus gaan we ook nog in op de aanplant en het beheer van het voedselbos. Ter afsluiting van de cursus ontvang je een certificaat. Als afsluiting krijgen we wederom een rondleiding door Voedselbos In’t Holt, nu in een ander seizoen met nieuwe kleuren, geuren en smaken!

Heb je interesse in deze cursus? vul dan onderstaand formulier in. 

 

 

 

 

Cursusdata 2022

Lesdag 1             Vrijdag 11 maart                Voedselbos In’t Holt, Overloon

Lesdag 2             Vrijdag 22 april                   Leuker Voedselbos, Baexem

Lesdag 3             Vrijdag 20 mei                     Voedselbos Haarzuilens, Utrecht

Lesdag 4             Vrijdag 1 juli                        De Voedselboss, Hengelo

Lesdag 5             Vrijdag 2 september           Coöperatie Ondergrond, Rotterdam

Lesdag 6             Vrijdag 30 september        Voedselbos Ketelbroek, Groesbeek

Lesdag 7             Vrijdag 21 oktober             Voedselbos In’t Holt, Overloon

 

Cursusdata 2023

--> Start Maart 2023. Meld je aan via onderstaand formulier!

 

Kosten

Deelname aan de Voedselbos Ontwerpcursus kost €1390,- inclusief BTW

Per cursus zijn er 16 plekken beschikbaar, en gaat door vanaf 12 deelnemers.

Heb je interesse in de aankomende Ontwerpcursus of wil je op de hoogte blijven van de nieuwe cursusdata, meld je dan aan via onderstaand formulier.

Inschrijving Voedselbos Ontwerpcursus


Naam*
 
E-mailadres*
 
Telefoonnummer*
 
Woonplaats*
 
Cursus*
 Voedselbos Ontwerpcursus (€1390,-)
  Houd me op de hoogte van nieuwe data
 
Bericht
 
Voorwaarden*
 Ik ga akkoord met de voorwaarden.**
 
 


* Verplicht veld
** Ingevulde gegevens worden opgeslagen en gebruikt om contact met u op te nemen. Deze gegevens worden niet gedeeld met derden.