Wat we doen

Basiscursus Voedselbossen

                                  

                                  

In deze (4-delige) basiscursus maak je kennis met de grondbeginselen van een voedselbos. Je leert hoe je de belangrijkste inhoudelijke kennis kan benutten in de praktijk. Je maakt kennis met de geheimen van een succesvol voedselbos, leert hoe je inspeelt op plaatselijke omstandigheden en wat passend beheer is. Ook maken we je wegwijs in het woud van vele bijzondere eetbare plantensoorten.

Deze cursus is geschikt voor iedereen die belangstelling heeft voor voedselbossen. Heb je deze cursus [of een vergelijkbare cursus bij een collega-voedselbos-organisatie] al afgerond en wil je ondersteuning bij het ontwikkelen van je eigen voedselbos? Kijk dan eens naar onze Voedselbos Ontwerpcursus.

Programma

Tijdens deze cursus krijg je tijdens 2 theorie avonden een algemene en brede introductie tot het voedselbos. Wat is een voedselbos? En waar is het bos uit opgebouwd? We gaan dieper in op de productiviteit van het voedselbos, de herkomst van de soorten en de functie van de verschillende soorten op het voedselbossysteem, zowel boven de grond als onder de grond. Wat heeft een plant nodig om optimaal te kunnen functioneren, en hoe zorg je ervoor dat je voedselbossysteem optimaal gaat functioneren. Wat is bijvoorbeeld de invloed van wind, zon en water op je bos en de individuele soort. Hoe zorg je ervoor dat de planten op de juiste plek staan, waar dien je allemaal rekening mee houden. Wanneer je voedselbos gerealiseerd is, moeten er werkzaamheden plaatsvinden. Wat zijn deze werkzaamheden en hoe intensief zijn ze.

Excursie 1
Deze eerste excursie gaan we naar Voedselbos in ’t Holt in Overloon. Dit voedselbos is ontwikkeld vanuit een bestaand bos. De eigenaar geeft een rondleiding door het voedselbos en verteld over de ontstaansgeschiedenis van het voedselbos en hoe hij het bestaande bos heeft omgevormd naar het voedselbos.

Excursie 2
De tweede excursie gaan we naar Voedselbos Ketelbroek in Groesbeek. Dit voedselbos is ontwikkeld vanuit een voormalig maisakker. Voedselbospionier Wouter van Eck verzorgt een rondleiding door het voedselbos en neemt je mee naar de ontstaansgeschiedenis van het voedselbos.

Tijdens de gehele cursus is er volop ruimte voor het stellen van vragen en tijdens de rondleidingen zal er ook geproefd kunnen worden van wat het voedselbos op dat moment te bieden heeft.

Deze cursus wordt hybride aangeboden: wij nemen alle lessen en excursies ook op. Dus mocht je er onverhoopt een keer niet bij kunnen zijn is dat geen enkel probleem.
Deze opnames zijn alleen voor de deelnemers en zijn tot een jaar na de module nog toegankelijk.

Data: 6 & 13 februari 2023, de excursies zullen op een zaterdag in mei 2023 plaatsvinden
Investering: € 250,00
max. aantal deelnemers 20
Locatie theorie-avonden is nog niet bekend
Locatie excursies: Voedselbos Ketelbroek in Groesbeek en Voedselbos in 't Holt in Overloon

Heb je interesse in deze Basiscursus of wil je op de hoogte blijven van de nieuwe cursusdata, meld je dan aan via het formulier onderaan de pagina.

Inschrijving Basiscursus Voedselbossen


Naam*
 
E-mailadres*
 
Telefoonnummer*
 
Woonplaats*
 
Bericht
 
Voorwaarden*
 Ik ga akkoord met de voorwaarden.**
 
Nieuwsbrief
 Ik wil graag de nieuwsbrief ontvangen
 
 


* Verplicht veld
** Ingevulde gegevens worden opgeslagen en gebruikt om contact met u op te nemen. Deze gegevens worden niet gedeeld met derden.