Wat we doen

Basiscursus Voedselbossen

                                  

                                  

In deze (5-delige) basiscursus maak je kennis met de grondbeginselen van een voedselbos. Je leert hoe je de belangrijkste inhoudelijke kennis kan benutten in de praktijk. Je maakt kennis met de geheimen van een succesvol voedselbos, leert hoe je inspeelt op plaatselijke omstandigheden en wat passend beheer is. Ook maken we je wegwijs in het woud van vele bijzondere eetbare plantensoorten.

Deze cursus is geschikt voor iedereen die belangstelling heeft voor voedselbossen. Heb je deze cursus [of een vergelijkbare cursus bij een collega-voedselbos-organisatie] al afgerond en wil je ondersteuning bij het ontwikkelen van je eigen voedselbos? Kijk dan eens naar onze Voedselbos Ontwerpcursus.

Programma

Avond 1
De eerste avond staat in het teken van de kennismaking met het begrip voedselbos. Wat is een voedselbos? En waar is het bos uit opgebouwd? We gaan dieper in op de productiviteit van het voedselbos, de herkomst van de soorten en de functie van de verschillende soorten op het voedselbossysteem.     

Avond 2
De tweede avond staat in het teken van de biologie van bomen en planten, zowel boven de grond als onder de grond. Wat heeft een plant nodig om optimaal te kunnen functioneren, en hoe zorg je ervoor dat je voedselbossysteem optimaal gaat functioneren. Wat is bijvoorbeeld de invloed van wind, zon en water op je bos en de individuele soort.

Avond 3
De laatste theorieavond staat in het teken van het goed opbouwen van je voedselbossysteem. Hoe zorg je ervoor dat de planten op de juiste plek staan, waar moet je allemaal rekening mee houden. Wanneer je voedselbos gerealiseerd is, moeten er werkzaamheden plaatsvinden. Wat zijn deze werkzaamheden en hoe intensief zijn ze.
We sluiten de laatste avond af met een doorkijk naar de twee excursies en wijzen we op je op interessante literatuur.

Excursie 1
Deze eerste excursie gaan we naar Voedselbos in ’t Holt in Overloon. Dit voedselbos is ontwikkeld vanuit een bestaand bos. De eigenaar geeft een rondleiding door het voedselbos en verteld over de ontstaansgeschiedenis van het voedselbos en hoe hij het bestaande bos heeft omgevormd naar het voedselbos.

Excursie 2
De tweede excursie gaan we naar Voedselbos Ketelbroek in Groesbeek. Dit voedselbos is ontwikkeld vanuit een voormalig maisakker. De eigenaar, Wouter van Eck, een rondleiding door het voedselbos en verteld de ontstaansgeschiedenis van het voedselbos.
Tijdens de gehele cursus is er volop ruimte voor het stellen van vragen en tijdens de rondleidingen zal er ook geproefd kunnen worden van wat het voedselbos op dat moment te bieden heeft.

Tijdsplanning
Inloop vanaf 19:00 uur
Start 19:30 uur
Einde 22:00 uur

Cursusdata 2023

Januari  |   Locatie Midden Limburg

Theorieavond 1                                  nog niet bekend       

Theorieavond 2                                  nog niet bekend 

Theorieavond 3                                  nog niet bekend 

Excursie ‘t Holt en Ketelbroek          nog niet bekend    

 

Februari  |   Locatie Zuid Limburg

Theorieavond 1                                  nog niet bekend      

Theorieavond 2                                  nog niet bekend 

Theorieavond 3                                  nog niet bekend 

Excursie ‘t Holt en Ketelbroek          nog niet bekend    

Kosten

Deelname aan de Basiscursus Voedselbossen kost €250,- inclusief BTW

Per cursus zijn er 20 plekken beschikbaar, en gaat door vanaf 14 deelnemers.

Heb je interesse in de Basiscursus Voedselbossen of wil je op de hoogte blijven van de nieuwe cursusdata, meld je dan aan via onderstaand formulier.

 

Inschrijving Basiscursus Voedselbossen


Naam*
 
E-mailadres*
 
Telefoonnummer*
 
Woonplaats*
 
Cursus*
 Januari 2023 Midden Limburg (€250,-)
 Februari 2023 Zuid Limburg (€250,-)
 Houd me op de hoogte van nieuwe data
 
Bericht
 
Voorwaarden*
 Ik ga akkoord met de voorwaarden.**
 
 


* Verplicht veld
** Ingevulde gegevens worden opgeslagen en gebruikt om contact met u op te nemen. Deze gegevens worden niet gedeeld met derden.